Beste Amandelstaaf 2018

Donderdag 01 november 2018

Beste Amandelstaaf 2018

De winnaars zijn bekend! Van Walderveen met winkels in Geldermalsen, Waardenburg, Beesd en Buren wint de roomboter amandelstavencompetitie van dit jaar. Toet uit Apeldoorn is tweede geworden en Koenen uit Westervoort maakt het Gelderse trio compleet met een knappe derde plaats. Van Walderveen behaalde de titel ook in 2016 en kondigde al aan weer voor de winst te gaan. Jan Toet scoorde al vaker heel goed in de oliebollencompetitie en werd Beste Echte Bakker in 2017. Nu bezet hij ook een podiumplaats met de amandelstaven. Koenen met elf winkels in Westervoort en omstreken won al eens de oliebollencompetitie. Nu lukte het om in de prijzen te vallen met de amandelstaven.

Een leuk feitje: de nummers 1, 2 en 3 maken de staven met bladerdeeg van Van der Pol bladerdeeg (3013)!

Keuring
In de voorronde van competitie konden alle Echte Bakkers gedurende drie weken hun roomboteramandelstaaf aanbieden voor de beoordeling. 172 staven werden gekeurd door Mark van Wijk, Keurmeester van grondstofleverancier en GildePartner Van der Pol, in samenwerking met de keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum. De kwaliteit in de voorronde was in de top dusdanig hoog dat de norm voor de finale dit jaar op een 8,1 gesteld werd. Dit gaf 15 bakkers een finaleplaats. Bij hen is anoniem en onaangekondigd een roomboteramandelstaaf uit de winkel gehaald.

De competitie
“De competitie leeft. En dat is mooi om te zien,” aldus Mark van Wijk. “Ik ben veel gebeld en gemaild met het verzoek om advies en uitleg te geven. Het gaat bij de top om de fijne kneepjes van het vak. De roomboteramandelstaaf is in al zijn eenvoud toch een knap lastig product als het perfect moet zijn; de juiste balans tussen vulling en deeg, een toertje meer of minder, dat maakt het verschil.
Van Walderveen is een zeer terechte winnaar. Mede-eigenaar en stavenbakker Dick Geheniau rust niet voordat hij het proces helemaal perfect heeft en die inzet geeft nu dit resultaat. Heel knap”.

Productkwaliteit
Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum komen het hele jaar door brood- en banketproducten ophalen om ze te keuren en als extra organiseert het Gilde jaarlijks meerdere competities, waaronder de roomboter amandelstavencompetitie.

De 15 finalisten die een topproduct in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers: Arjan van der Eijk te Haastrecht, Bram te Wehl, Brood&Ko te Bodegraven, De Koning te Puttershoek, Ed van Dommelen te Maarssenbroek, Gertjan te Schoonhoven, Gommans te Sevenum, Jenny van der Putten te Mierlo, John Treur te Oudewater, Steenbergen te Meppel, Thijs Koolen te Ell en Van Kempen te Alphen a/d Rijn.

Galerij

Meer informatie?

Bel met +31 416 692 785

Mail naar info@vdpol.nl