Amandelstaven

Amandelstaven

De klassieker...

De amandelstaaf blijft een echte klassieker. Echter, alle bakkers weten wel hoe de staven ge­maakt moeten worden, maar hoe maak je nou echt de mooiste en lekkerste amandelstaaf

Ingrediënten
Bladerdeeg Extra Tolerant 03013
Amandelspijspillen 05888

Bereiding en tips

  • Zorg dat de omgevingstemperatuur niet te hoog is en zorg voor een nette werkbank. Dit werkt fijn en schoon werken geeft meer plezier tijdens het verwerken van het deeg.
  • Een ideale verhouding voor een goede staaf is 100 g deeg en 175 g amandelspijs.
  • Deeg uitrollen en een paar keer een kwart draaien om krimp naar één zijde te minimaliseren.
  • Zorg bij het inrollen van de amandelspijs dat de plak korstdeeg lichtjes vochtig is (niet te vochtig, dit kan blazen en scheuren veroorzaken).
  • Rol de pillen zodanig in dat er een overlapping van het deeg plaats vindt, 2 à 3 cm overlapping. Met de duim kun je de naad aan de achterkant voelen als je de pil juist hebt ingerold.
  • Vouw nu de zijkanten netjes dicht.
  • Leg de staven op een bakplaat en zorg dat de sluiting kaarsrecht ligt, vervolgens druk je met de palm van je hand lichtjes over de staaf heen zodat hij iets naar voren helt, maar de sluiting moet identiek blijven liggen.
  • Strijk nu de staven met ei strijksel, bij voorkeur 2 delen ei en 1 extra eidooier, dit geeft een iets vollere kleur. Strijk zover mogelijk richting de sluiting maar raak deze niet aan met het strijksel anders bakt deze niet mooi op dat punt.
  • Laat de staven nu voor minimaal 30 minuten rusten, zodat de eventuele spanning uit het deeg trekt en het ei-strijksel opdroogt.
  • Zorg bij voorkeur voor een hete oven en strijk de staven voor een tweede keer.
  • Als de staven voor de tweede keer gestreken zijn dan moeten ze direct de oven in.
  • Bak bij voorkeur de eerste fase met een hoge temperatuur en ga daarna terug in temperatuur (235°C inschieten en dan terug naar 205/195°C) baktijd tussen de 22 en max. 30 min.
  • Laat de staven goed afkoelen voordat ze ingepakt worden.

Meer informatie?

Bel met +31 416 692 785

Mail naar info@vdpol.nl