Citroen taartje

Citroen taartje

met citroen crème en limoen

Bereiding
Laat het deeg ontdooien. Rol het deeg uit op de uitroltafel tot 2 mm dikte. Bekleed de bakvorm met het fonceerdeeg en snijd eventueel bij, zodat er een mooie rand ontstaat. Bak de taartvorm af voor 25 minuten op 200 °C. Laat deze afkoelen en coaten met witte chocolade.

Citroencrème
125 g roomboter
175 g suiker
4 eidooiers
1,2 dl citroensap (van 3-4 citroenen)

Smelt de boter in een pan, neem hem van het vuur en roer de suiker er geleidelijk doorheen. Voeg de eidooiers toe en klop het au bain-Marie tot een dikke crème. Roer het citroensap erdoor en breng het al roerend tot het kookpunt (beslist niet koken!) en laat de crème onder voortdurend roeren afkoelen. 

Citroen cakejes
140 g roomboter, op kamertemperatuur
140 g fijne kristalsuiker
2 grote eieren
fijngeraspte schil van 1 citroen
140 g zelfrijzend bakmeel

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter met de fijne kristalsuiker in een grote kom tot een luchtig en lichtgeel mengsel. Klop er één voor één de eieren door en schep er dan de geraspte citroenschil door. Zeef het bakmeel over het mengsel en spatel het er goed doorheen.

Schep het mengsel in kleine siliconen vormpjes en werk eventueel af met amandelschaafsel of crumble van pistache. Bak de cakejes gedurende 13 minuten af tot de cakejes goudbruin en gaar zijn. Vul de met afgekoelde bakjes met de bereide citroencrème. Poeder licht af met poedersuiker en werk het geheel af met de cakejes en eventueel rasp van limoen. Een mooie variatie is onderin een confituur te doen van sinaasappel, citroen, pijnboompitten en morellen.

Recept confituur
4 sinaasappels
2 citroenen
1 vanillestokje
450 g suiker
350 g pijnboompitten
80 g morellen 

Snijd het citrusfruit in gelijke stukken en doe in een pan met dikke bodem. Voeg hierbij het uitgeschraapte vanillestokje. Voeg de suiker toe en roer alles door elkaar en laat 1 uur maceren. Kook het fruit circa 1 uur op laag vuur. Rooster ondertussen de pijnboompitten. Verwijder het vanillestokje. Laat de confituur heel kort afkoelen, pureer hem kort. Roer de morellen en de pijnboompitten erdoor. Steriliseer de jampotten en vul ze met de confituur. Sluit de potten af en zet ze omgekeerd neer.

Galerij

Meer informatie?

Bel met +31 416 692 785

Mail naar info@vdpol.nl