Appelmeisje

Appelmeisje

Dit recept is in samenwerking gemaakt met Bakker Bas uit Gorinchem, zijn appelmeisje, gemaakt van DPW bladerdeeg 03002. Dit is een eenvoudig en lekker appelgebakje gemaakt van pure grondstoffen. Met behulp van de juiste grondstoffen ligt de productiviteit van dit product hoog. DPW bladerdeeg 03002 is ideaal voor dit soort producten omdat het altijd een constante kwaliteit heeft. Bakker Bas uit Gorinchem gebruikt het deeg al jaren en nog nooit heeft het deeg hem in de steek gelaten. Het bladerdeeg geeft hem de mogelijkheid zich te onderscheiden van alle klassieke producten, zonder dat hij daar veel tijd aan kwijt is. Daarbij is op een product zoals een appelmeisje een goede bruto winst te maken, wat natuurlijk ook belangrijk is.


Het verhaal achter "Het appelmeisje"
Het appelmeisje is een typisch eeuwenoud Nederlands gebakje. Hoe is dit gebakje eigenlijk ontstaan? De verwijzing naar de appel is natuurlijk logisch, maar waar komt dat meisje vandaan? Het appelmeisje is een afgeleide van het Arnhemse meisje, een knapperig ovaal koekje van bladerdeeg en suiker. Het woord meisje is waarschijnlijk een verwijzing naar de legende over de Arnhemse weduwen (oftewel meisjes). Volgens deze legende gaven Arnhemse weduwen, een schoenzool mee in het graf van hun overleden echtgenoot. Dat gebruik stamt al uit de Germaanse tijd waarin het de gewoonte was om de doden van schoenen te voorzien, voor de reis naar het hiernamaals. Later vervingen de Romeinen de schoenen voor het zogeheten offergebak in de vorm van een schoenzool. De Arnhemse meisjes zijn een soort zoolgebak. De koekjes werden al in 1829 voor het eerst gebakken. Uit de succesvolle Arnhemse meisjes zijn vervolgens de appelmeisjes ontstaan.

Ingrediënten
DPW bladerdeeg 03002, amandelspijs, appels en suiker.

Bereiding
Rol het bladerdeeg uit op 2,4 mm en snijd rechthoeken van 8 bij 14 centimeter. Prik het deeg en spuit vervolgens een streepje amandelspijs in het midden van de rechthoek. Leg vervolgens appelpartjes op de amandelspijs. Strooi tot slot suiker over het geheel.

Bakadvies
Bak de appelmeisjes ongeveer 25 minuten op 180°C (hete lucht oven) of op 210°C (elektrische oven). Wanneer de suiker begint te karamelliseren zijn de appelmeisjes klaar om uit te oven gehaald te worden.

Galerij

Meer informatie?

Bel met +31 416 692 785

Mail naar info@vdpol.nl